Petržel si většinou spojujeme jednoduše se zdravou posypkou do polévek. Tato forma jejího použití se doporučuje, ale vyplatí se petržel propašovat i do koktejlů, pesta či omáček, dochucovat jí saláty a přidávat do nádivky.
Obsahuje hodně železa a jeho složky mají na lidský organismus očistný účinek. Působí také močopudně, což by jej mělo zařadit do sféry zájmu lidí potýkajících se s otoky, problémy se zadržováním vody v těle či ledvinovými problémy. Petržel obsahuje kromě železa také spoustu vitamínů: A, C, K, PP, dále kyselinu listovou, hořčík, vápník a draslík.
Je to také solidní dávka antioxidantů. Je prokázáno, že nálev z petržele a její přidávání do pokrmů nejen pročistí organismus, ale také podpoří imunitu, podpoří trávicí procesy a sníží žaludeční nevolnosti. Proto si plně zaslouží ocenit jeho chuť, hodnotu a možnosti, jdoucí daleko za rámec zelených ve vývaru.
Zdraví zelené
Brokolice je u nás dobře známá zelenina, ale v kuchyni se s ní stále zachází zanedbaně. Tomuto trochu příliš zelenému květáku nevěříme. Špatně! Mezi veškerou zeleninou a ovocem se právě brokolice řadí na první místa žebříčku protirakovinných potravin.
Vděčí za to svým účinným látkám: beta-karotenu, sulforafanu, chlorofylu a isothiokyaninům. Brokolice obohacuje náš jídelníček o všechny nejcennější vitamíny (A, vitamíny B, C, K, PP), kyselinu listovou, vápník, železo, hořčík, draslík a síru. Je to také silný přísun vlákniny. Ne každý ví, že brokolice je také dodavatelem chrómu.
Má velký význam pro lidi, kteří bojují s cukrovkou, inzulínovou rezistencí nebo prostě jedí sladké. Stejně jako kapusta i brokolice podporuje činnost nadledvin, posiluje klouby a snižuje hladinu kortizolu, někdy nazývaného stresový hormon. Abyste z její síly vytěžili maximum, dejte pozor, aby se zelenina nepřevařila a zůstala pevná.
Rukola – méně obyčejný salát
Rukola patří mezi méně oblíbené saláty. Pro svou ostrou, oříškovou dochuť je nejčastěji součástí směsí, které tak dychtivě kupují Poláci. Samostatně se vyskytuje velmi zřídka, z velké části proto, že máme problém s jeho správnou kompilací.
Málokdo ví, že rukola vlastně není salát. Patří do čeledi zelí a má blíže k brokolici nebo růžičkové kapustě než k salátu. Obsahuje jako každá brukvovitá zelenina velké dávky železa, kyseliny listové a vitamínů: A, B, C a K. Kromě toho je roketa dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku a antivirového zinku. Za svůj baktericidní účinek vděčí zelenina přítomnosti sirných aminokyselin.
Rukola má také flavonoidy, které účinně bojují s volnými radikály. Kromě antivirových a antibakteriálních vlastností je to také protizánětlivé léčivo. Lékaři doporučují rukolu také v protiplísňové dietě. Raketové sólo chuťově neosloví každého, ale dokonalé bude v mixování nebo ve formě pesta.